אודות "5 דקות ביום"
תוכנית 5 דקות ביום בשיטת זיס: השיטה המהירה והיעילה לפיתוח מיומנויות קריאה
תוכנית "5 דקות ביום" פותחה כמענה מהיר ומותאם לצרכי הלומד. היא מספקת פתרון יעיל באמצעות שיטת תרגול קצרה, הנמשכת 5 דקות ביום בלבד, ואת התוצאות רואים כבר מהשבוע הראשון.
תוכנית "5 דקות ביום" פותחה כמענה לצורך שעלה מן השטח ומתוך תחושת שליחות של אנשי חינוך ומומחים בהוראה מתקנת. המטרה: לספק כלים יישומיים ויעילים לפתרון בעיית הקושי בקריאה ובהבנת הנקרא (היכול לנבוע ממגוון סיבות, כגון הפרעת קשב וריכוז או עיכוב התפתחותי), בדרך חדשנית ומהירה של לימוד קריאה, המותאמת לילדים, נערים ומבוגרים, כאחד.
התוכנית נבנתה על ידי מורים, יועצים חינוכיים, מטפלים ומומחי חינוך, שפה ותקשורת והוראה מתקנת, ובמשך כעשור הביאה להצלחה בקריאה ובהבנת הנקרא, בקרב מאות ילדים, בני נוער ומבוגרים – בכל רחבי הארץ.
התרגול הקצר והחווייתי, והמאמץ מינימלי – בסביבה מוכרת ללא גירויים חדשים ומבלי לצאת מהבית – מביא לתוצאות מוכחות בתוך זמן קצר, הקוטעות את שרשרת התסכול ואכזבות, ומוזילות באופן משמעותי את עלויות הלימוד.
התוכנית מתאימה גם למתבגרים ומבוגרים המתקשים בקריאה, הלומדים אותה באופן עצמאי ודיסקרטי וכן לבעלי לקויות למידה, למתקשים בקשב ובריכוז (adhd) ועוד.
כיצד הקריאה והבנת הנקרא יכולות לנבא את ההצלחה בהמשך החיים?
אצל ילד שמתקשה לקרוא מופיעים פערים הולכים וגדלים בלימודים. חוויית הכישלון עלולה ללוות את הילד גם בהמשך חייו ולפגוע בדימוי העצמי ובהישגים שלו כמבוגר.
בגילאים המתקדמים יותר נראה, על פניו, כאילו ישנו קושי לימודי, אך למעשה יתכן מאוד שיש קושי בסיסי בקריאה. דבר זה עלול להביא למצוקה אמיתית, לתסכול ואפילו לנטישת המסגרת החינוכית.
לכן קושי בקריאה שאינו מטופל עלול להביא להתדרדרות בלימודים, לנשירה ולהקשות על ההתקדמות בהמשך החיים.
אז מה קורה לילד, לנער או למבוגר המתקשים בקריאה?
כשילד, מתבגר או אפילו מבוגר מתקשים בקריאה, הם מרגישים מתוסכלים או משועממים, מנסים ושוב נתקעים, לומדים עם ההורים, עם מורת שילוב או עם מורים פרטיים, אך ללא הצלחה, מתייאשים, מתחמקים מהמטלות הלימודיות, וחוזר חלילה.
ככל שהילדים מתבגרים הפערים גדלים והדימוי העצמי יורד, המצוקה גדלה, והקושי הלימודי הופך לקושי רגשי ותפקודי, ולכך קיימת השפעה גם על האווירה השוררת בבית וגם בהמשך החיים. מסיבה זו, מומלץ להתחיל בטיפול בקושי בקריאה מוקדם ככל האפשר כדי למנוע התפתחות פערים, תסכול וחווית כישלון.