שלום כיתה א'
הילד שלכם עולה לכתה א', האם הוא יודע לקרוא?
הורים רבים סבורים כי רצוי, שהילד ילמד לקרוא רק כשיגיע לכיתה א'. לטענתם, ילד לא יכול או לא צריך ללמוד קודם. חלקם אף טוענים, שאם הילד ילמד לקרוא בגן, כאשר הוא יגיע לכיתה א' יהיה משועמם, כי הוא כבר יודע לקרוא, יפריע בשיעורים, או שיפתח עודף בטחון עצמי, היות והוא יודע לקרוא ורוב הילדים בכיתה שהם אינם יודעים.
אז מה נכון? ללמוד לקרוא לפני כיתה א' או לחכות?
להלן העובדות הנוגעות לילד הלומד בגן:
החל מגיל שלוש, יש לילד את היכולות ללמוד קריאה. לימוד הקריאה מקנה לו מיומנויות בסיסיות, העוזרות לו להתפתח בתחומים נוספים בחייו.
כאשר ילד נמצא במסגרות הגנים במשך שלוש שנים בדרך כלל, יש די והותר זמן ללמד אותו לקרוא בניחותא וללא לחץ.
ילד במסגרת הגן, פנוי יותר מבחינה לימודית ורגשית, ללימוד הקריאה מאשר בכיתה א': בכיתה א' הוא ניצב מול כמה חזיתות לימודיות ומסגרת חדשה המעסיקות את יכולותיו ומצמצמות את הפניות ללימוד הקריאה. הוא צריך ללמוד דברים נוספים, אליהם אינו נדרש במסגרת הגן.
קצב ההתקדמות בלימוד הקריאה מאוד אישי. לכן חשוב ללמוד עם הילד באופן פרטני (כמו שיעור פרטי – אחד על אחד). לימוד בדרך זאת מתאפשר קל יותר כאשר הילד נמצא במסגרת הגן. לעומת מסגרת כיתה א', המקשה מאוד על לימוד באופן פרטני במקביל ללימודי בית הספר.
להלן העובדות לילד הלומד בכיתה א':
בכיתה א', הילד נכנס למסגרת חדשה: חברים חדשים, מורה חדשה, שיעורים רציפים בכמה מקצועות ודרישות נוספות המאלצות אותו להסתגל למסגרת נוקשה יותר. בתקופה זו, הילד לומד להתמודד עם עומס לא קטן ממספר חזיתות המקשה על יכולתו להתפנות ללימוד הקריאה.
בכיתה א', הילד נדרש ללמוד קריאה (כמו גם תחומים נוספים) באופן קולקטיבית – במסגרת הכיתה. לחלק מהילדים זה קל, אך לאחרים לא; מצב שגורם לילדים מסויימים להתקע. לתקיעה שכזו יש השלכות נפשיות שונות, כמו ירידה במוטיבציה, בעיות התנהגות (כי הילד מרגיש מיואש) ועוד.
בכיתה א', יכולותיו של הילד חשופות לשאר הילדים, הנבונים מספיק לזהות קשיים או במילים אחרות, שהחבר שלהם לא מצליח לתקדם בקריאה. מספיקה מילה אכזרית אחת שאחד הילדים אומר מול כולם, כמו, "תראו את דני; הוא לא יודע לקרוא". כדי לשבור את הדימוי העצמי והבטחון העצמי של ילד לרסיסים, לשקמם קשה הרבה יותר.
מה הן אם כן, המסקנות:
כאשר הילד לומד קריאה בגן (בפרט בגן חובה, לפני שהוא עולה לכיתה א') באופן פרטני, הוא פנוי לחלוטין ללימוד הקריאה היות ואין לו חזיתות התמודדות נוספות. הוא מתקדם בקצב שלו, ולומד ללא לחץ מיותר (חברתי או אחר) והלימוד נעשה באופן מהנה וחוייתי.
התוצאה של לימוד קריאה פרטני בגילאי הגן היא, שילד עולה לכיתה א' כאשר הוא יודע לקרוא, מפנה אנרגיה בקלות לכל שאר החזיתות החדשות, רוכש בטחון עצמי כי הוא מוביל בכל התחומים. ההסתברות להתדרדרות התנהגותית או חברתית יורדת מאוד. יותר מכך, כאשר ילד יודע לקרוא, הוא מהווה מודל לחיקוי עבור שאר התלמידים בכיתה, ואם המורה תדע לכוון את הילד נכון, הוא יוכל גם לעזור ולסייע לשאר החברים.
אז אם יש לכם ילד העולה לכיתה א' או שהוא כבר עכשיו בכיתה א', הזדרזו והביאו ופנו אלינו, כדי שנעזור לו ללמוד לקרוא. הוא יודה לכם על כך.